נתחיל בהתחלה.
מה הקשר בין השרירים הטבעתיים (שנקראים גם הספינקטרים) וחיזוק רצפת האגן?
השרירים הטבעתיים הם קבוצת שרירים המשמשים לשליטה על פתחים בגוף, כמו פי הטבעת, שלפוחית השתן, ופתחי מערכת העיכול.
שרירים אלה משחקים תפקיד חיוני בתפקוד התקין של הגוף, כולל שליטה על שתן וצואה, ויסות לחץ בתוך מערכת העיכול ושמירה על יציבה נכונה.
החשיבות של חיזוק רצפת האגן
רצפת האגן היא מערכת שרירים ורקמות החברות בין עצם הזנב לעצם הערווה, ומהווה תשתית מרכזית לתמיכה באיברי הבטן והאגן.
כאן תוכלי לקרוא יותר על רצפת האגן
חיזוק רצפת האגן תורם ל:
שיפור השליטה על הספינקטרים.
מניעת דליפות שתן וצואה.
תמיכה באיברים הפנימיים.
שיפור היציבה וייצוב הגוף.
שיפור החוויה המינית.
הקשר בין השרירים הטבעתיים לרצפת האגן
השרירים הטבעיים אינם פועלים באופן עצמאי, אלא כחלק ממערכת השרירים של רצפת האגן. השרירים פועלים כתגובת שרשרת. כאשר מפעילים את שרירי רצפת האגן בצורה נכונה, ניתן להפעיל גם את השרירים הטבעתיים, ולהיפך, כאשר מפעילים את השרירים הטבעתיים, שרירי רצפת האגן מופעלים גם הם.
אז מה הם הטריגרים?
בגישת יוגה טריגר, הטריגרים מהווים עיקרון יסודי באימון.
הם תנועות המפעילות את תגובת השרשרת של השרירים הטבעתיים ואפשר לשלב אותם בכל תנועה או רצף תנועתי.
כשהם חלק מהאימון הם מאפשרים חיזוק של שרירי רצפת האגן.
אחלק אותם לפי נושאים
עיקרון הנשימה- הנשימה הטבעית שלנו והנכונה זו הנשימה הבטנית. מערכת הנשימה פעולת בסנכרון יחד עם תנועת רצפת האגן. כשאנו שואפות (לוקחות) אוויר, קרקעית האגן יורדת והספינקטרים מעט מרפים, כשאנחנו נושפות (מוציאות) אוויר, קרקעית האגן נאספת והספינקטרים מעט נסגרים. באופן טבעי, בלי מאמץ, רק דרך סנכרון נשימת התנועה ודגש אל הנשימה הבטנית, השרירים הטבעתיים פעילים וקרקעית האגן מתחזקת בתנועה הטבעית שלה.
עיקרון המעגל הסגור – כל סגירת מעגל בגוף, אפשר גם להגיד במילים אחרות התנגדות , מפעילה את השרירים הטבעתיים. לדוג’ אם נהדק כפות ידיים אחת אל השניה, בכל נשיפה, נפעיל תגובת שרשרת של השרירים הטבעתיים. המעגל הסגור יכול לבוא לידי ביטוי בהמון דרכים, כמו יצירת מעגל סגור, איבר אל איבר, איבר עם הקרקע, עם חפץ, עם קיר או כיסא או אף עם אדם אחר.
עיקרון התנועה הספירלית- התנועה הספירלית, בעיקר באגן, מחקה את המבנה הספירלי של קבוצת השרירים שנמצאים סביב הסוגרים, ברצפת האגן ודרך התנועה מפעילה את השרירים הטבעתיים באזור. זו תנועה ספירלית, מעגלית, שמיניות. זו יכולה להיות תנועה קטנה, גדולה. יש בה 2 דגשים- ספירלית וחופשית.
עיקרון הקול- מכיון שיש גם סביב מיתרי הקול, שרירים טבעתייים. כל קול שאנו מוסיפות לאימון מעודד את השרירים הטבעתיים לתנועה. נשים ששרות אופרה או עוסקות בפיתוח קול משתמשות בתנועת השרירים הטבעתיים ומערכת הנשימה בתרגילים שלהם. צליל כמו ש’, ס’, מ’ או פ’ באימון יחזקו את רצפת האגן שלנו. אפשר להשתמש בקול בעוצמה משתנה לפי העוצמה שבה אנחנו רוצות להפעיל את השרירים הטבעתיים.
עיקרון תנועות פנים- השרירים הטבעתיים נמצאים סביב הפתחים של הגוף- גם סביב העיניים, פה, אוזניים, נחירים וכמובן הסוגרים בקרקעית האגן. (יש עוד, לא נפרט אותם כאן) כמו שאמרנו הם פועלים כתגובת שרשרת ולכן כל תנועה שלנו באזור הפנים מפעילה גם את הסוגרים בקרקעית האגן.תנועה של סגירה ופתיחה של העיניים תגרום לסוגרים להתרכך ולהיסגר. תנועה של השפתיים תגרום לתנועה גם בסוגרים. וכך הלאה.
יש עוד עקרונות נוספים הקשורים ליציבה, למנחים שונים המעודדים תנועה בספינקטרים, לדפוסי תנועה במרחב, לתנועה ארוכה מול קצרה, פתוחה מול סגורה ועוד.
כאן ציינתי את העקרונות הבסיסים בגישת יוגה טריגר בשילוב הטריגרים באימון.
ממליצה לשלב את העקרונות בכל אימון שאת מתאמנת בו ולאפשר חיזוק ותמיכה לשרירי רצפת האגן.
כאן תוכלי להתאמן ולהתחזק בגישת יוגה טריגר