רגע לפני שאסביר איך תנועות פיתול (Twists) מחזקות את שרירי רצפת האגן, כדאי שתדעי את היתרונות הרבים של הפיתול לחיזוק מערכות הגוף והנפש.
אורח החיים המערבי פוגע בטווח התנועה המיטבי שלנו. בנוסף למקרים לא שגרתיים כמו מחלה, ניתוח או טראומה שבהם טווח התנועה אפילו קטן יותר. אם לא נאריך את השרירים, הרצועות, הגידים ואת רקמות החיבור, הם בהדרגה יתקצרו ולאט לאט יגבילו את תנועת המפרקים.
עמוד השדרה, האגן, כלוב הצלעות והבטן פעילים בתנועת הפיתול.
השרירים החשובים ביותר בפיתולים הם שרירי הבטן האלכסוניים. שנמצאים בצידי הבטן. ומחוברים לכלוב הצלעות, עצם הפיוביס באגן הקדמי, אמצע הבטן ולגב התחתון.
הם מהווים חלק ישוב בהחזקת הגב והאגן והאיברים הפנימיים. ויש להם תפקיד חשוב בסיבוב הגוף ומאפשרים טווח תנועה של פיתול מלא.
שרירי בטן אלכסונים חלשים מידי ימנעו את האפשרות לפיתול מלא ויגבילו תפקוד תקין של תנועה.
זוכרת? שרירי הבטן האלכסונים הם חלק משרירי הליבה ורצפת האגן היא גם חלק משרירי הליבה.
הנה היתרונות של תנועות פיתול:
שיפור גמישות עמוד השדרה: הפיתולים מאפשרים תנועה רחבה יותר של חוליות עמוד השדרה, מה שעוזר להגדיל את הגמישות ואת טווח התנועה, במיוחד באזורים הנוטים להיות נוקשים.
שיפור יציבה: על ידי חיזוק השרירים המקיפים את עמוד השדרה ואת הליבה, הפיתולים תורמים לשיפור היציבה הכללית.
עיסוי איברים פנימיים: תרגילי פיתול לוחצים בעדינות על איברי הבטן, מה שעשוי לשפר את זרימת הדם ואת פעולת מערכת העיכול, וכן לעודד סילוק רעלים.
הקלה בכאבי גב: פיתולים, כאשר נעשים בצורה נכונה, יכולים להקל על מתח בגב התחתון ולהפחית כאבים הנובעים מיציבה לקויה או משימוש יתר בשרירים.
שיפור איזון וריכוז: מנחי פיתול דורשים שילוב של יציבות ונשימה, מה שמחזק את תחושת האיזון ומקדם ריכוז.
חיזוק שרירי הליבה: הפיתולים מגייסים את שרירי הבטן והגב לצורך התמיכה בתנוחה, וכך מסייעים לחיזוק שרירי הליבה.
שחרור מתחים: תרגילי פיתול יכולים לעזור בהפגת מתחים בשרירי הגוף, במיוחד באזור הכתפיים, הצוואר והגב העליון, שם נצבר לעיתים מתח רב.
. גירוי בלוטת האדרינל: ‘שטיפה’ של ההורמונים הקורטיזול והאדרנלין שמשפיעים על התגובות שלנו במצבי דחק.
איך מנחי פיתול מחזקים את רצפת האגן:
הפעלת שרירי הליבה: הפיתולים דורשים ייצוב ושמירה על שיווי משקל, מה שמפעיל את שרירי הליבה, כולל שרירי רצפת האגן. כאשר הליבה מופעלת, שרירי רצפת האגן מגויסים באופן טבעי לתמיכה בתנועה.
עבודה עם נשימה מודעת: בזמן ביצוע פיתולים, התמקדות בנשימה יכולה לסייע להפעלת שרירי רצפת האגן. תרגול נשימה מודעת דורש שילוב של כיווץ והרפיית השרירים הפנימיים של הבטן והאגן, מה שמחזק את האזור.
עיסוי איברים פנימיים ושיפור זרימת הדם: הפיתול מפעיל לחץ עדין על אזור הבטן התחתונה, כולל האגן, מה שיכול לשפר את זרימת הדם ולסייע באספקת חמצן לאברי רצפת האגן – רחם, שלפוחית השתן והרקטום וגם זרימת דם טובה מסייעת לתפקוד השרירים ולתחזוקתם.
העלאת המודעות הגופנית: כאשר מבצעים תרגילים של פיתול, נדרשת שליטה ושימת לב לשרירים השונים, כולל רצפת האגן. העלאת המודעות לאזור זה עוזרת בחיזוק ובשליטה על שרירי האגן.
שחרור מתחים והפגת עומסים: הפיתולים מסייעים בהרפיית השרירים שסביב האגן והגב התחתון, מה שמאפשר לשרירי רצפת האגן לעבוד בצורה יעילה יותר, תוך שחרור מתח מיותר באזורים אלו.
מנחי הפיתול הם חלק משגרה תנועתית שעוזרת לתחזק ולחזק את האזור כחלק ממערכת השרירים העמוקים של הליבה.
מנחי פיתול לא רק מחזקים את הגוף פיזית, אלא גם משפיעים באופן משמעותי על המצב הרגשי.
הנה כמה דרכים שבהן מנחי הפיתול יכולים לחזק מבחינה רגשית:
1. שחרור מתח רגשי:
בגוף, רגשות כמו מתח, חרדה וכעס נוטים להצטבר באזורים מסוימים, במיוחד באזור הכתפיים, הצוואר, והאגן. הפיתולים משחררים את המתח הזה על ידי תנועה שמאפשרת לגוף לשחרר חסימות, וכך לתרום לתחושת הקלה רגשית. תרגול של פיתולים עוזר “לפתוח” אזורים נוקשים ולשחרר רגשות כלואים.
2. עידוד שחרור רעלים:
הפיתולים תורמים לניקוי הגוף על ידי שיפור זרימת הדם והלימפה, מה שעוזר בסילוק רעלים פיזיים מהגוף. תהליך זה מקושר גם לרווחה רגשית, שכן שחרור רעלים פיזיים קשור לעיתים גם לשחרור רגשות שליליים שמכבידים עלינו. תחושת הניקוי הפנימי משפיעה ישירות על תחושת הרוגע והבהירות המחשבתית.
3. הגברת המודעות העצמית והחיבור הפנימי:
מנחי הפיתול דורשים תשומת לב למנח הגוף והנשימה, מה שמוביל למודעות גבוהה יותר לגוף ולרגשות. התמקדות בנשימה תוך כדי תרגול הפיתול מחדדת את תחושת החיבור הפנימי ומאפשרת הבנה עמוקה יותר של התהליכים הרגשיים שמתרחשים בתוכנו. המודעות הזו יכולה לעזור לנו להתמודד טוב יותר עם רגשות מורכבים ולהיות יותר מחוברים לרגשותינו.
4. שיפור הריכוז והשלווה הנפשית:
ביצוע מנחי פיתול דורש ריכוז, איזון ושליטה בנשימה. תרגול זה מעודד מיקוד מחשבתי והפחתת המחשבות המתרוצצות. פיתולים יכולים להשרות תחושת רוגע ושלווה, ולהפחית תחושות של חרדה ומתח נפשי. תהליך זה יוצר חיבור עמוק בין הגוף לתודעה ומוביל לתחושה של רוגע פנימי.
5. חיזוק תחושת שחרור ושליטה על הרגשות:
תנועות הפיתול עוזרות לשחרר אנרגיה חסומה, מה שיכול ליצור תחושת הקלה רגשית. הפיתול משלב תנועה פיזית עם נשימה עמוקה, וזו דרך יעילה לשחרור מתחים פנימיים ולהשגת תחושת שליטה על הרגשות שלנו. כך, ניתן לחוות תחושת שליטה מחודשת על המצב הרגשי, במיוחד במצבים של מתח מתמשך.
6. פתיחת מרחב הלב ושחרור רגשות חוסמים:
מנחי פיתול רבים משפיעים על אזור בית החזה והלב, וכאשר אזורים אלו נפתחים ומשתחררים, יש השפעה גם על האופן שבו אנו חווים ומבטאים רגשות. שחרור פיזי באזורים אלה יכול לעזור בפתיחת הלב מבחינה רגשית, ולשחרר רגשות עצורים כמו עצב או פחד.
7. תחושת התחדשות רגשית:
הפיתול, המשלב תנועה של כיווץ והרפיה, מדמה מעין “סחיטה” של הגוף, וכך הוא מסייע לשחרור מצבים רגשיים מעיקים. לאחר הפיתול, הגוף והנפש מרגישים התחדשות ואיזון, וזה משפיע ישירות על התחושה הרגשית, שמאפשרת התמודדות בריאה יותר עם אתגרים רגשיים.
תנועות פיתול מאפשרים לנו לחזק הן את מערכת שרירי הליבה ורצפת האגן שלנו והן את עומס הרגשי שמצטבר בגוף.
רוצה לחזק את רצפת האגן שלך ולהכיר מנחים ותנועות פיתול שייטיבו איתך?
כאן תוכלי להצטרף לאימון